ВАРНА И ВАРНЕНЦИ В ЕДНА КОЛЕКЦИЯ

Varna-book_ (1)

Книгата е първа по рода си не само за Варна, но и за националната литература от този тип. Колкото и да е странно, досега старите варненски картички не са били събрани и публикувани в отделно издание – така, както е направено за много български градове. Известни са книгите със стари картички на колекционера Иван Бърнев „Непознатата София“, „Непознатата България“ и други, подобна книга за Русе има две издания, за Пловдив книгите са няколко и пр. На този фон предлаганата книга запълва една празнота за първия ни морски град.

Книгата има една важна отлика от всички тези и други подобни издания. Тя не е просто албум с кратък информативен текст под всеки образ, каквато е обичайната практика. Книгата съчетава образ и разказ така, че те взаимно се допълват и обогатяват – виждаш  онова, за което се разказва, научаваш повече за онова, което виждаш.

Varna-book_46

Картичката ти показва красива варненска къща, разказът пък – как са учили, работили, общували хората вътре. И така влизаш в една атмосфера, колкото материална, толкова и духовна – животът, какъвто е бил в неговата цялост, с всичкото му щастие и мъка. Така се получава една релефна картина на динамичното развитие на Варна, град с европейски дух още от самото начало на ХХ век. Съдържание е структурирано тематично и териториално в 29 глави. Най-старите образи са от 1854 г., най-новите – от 60-те години на миналия век.

Varna-book_50

Книгата представлява интерес за няколко кръга читатели. Варненци, запалени от историята на своя град; художествено-творческа интелигенция, архитекти и други специалисти, които в книгата ще видят големите някогашни личности на своята професия; туристи, търсещи интересен сувенир от пребиваването си; бизнесмени, демонстриращи специални знаци на внимание към партньори;  управленци на различни нива  при престижни контакти.

Varna-book_2

Интерес  представлява  книгата и за членовете на днешните масонски ложи – осветена е ролята на техните варненски предшественици за създаването на българското гражданско общество. Отделен читателски кръг са колекционерите, при това не само на картички или снимки – колекционерите са общност, която се интересува по принцип от всяко колекциониране като проява на човешките увлечения.

1730598_375_282_4x3

Авторката на книгата Офелия Хаджиколева е утвърден журналист с богат опит в социалната и политическа тематика, носителка на Златното перо на Съюза на българските журналисти. След промените през 1989 г. тя възстановява и ръководи като главен редактор първия демократичен всекидневник в страната „Свободен народ“. Колекцията й от стари варненски картички и снимки съдържа няколко хиляди екземпляра.

  • Размер 24.5/23.5 см, твърди корици
  • 270 страници, луксозно издание.
  • Съдържа около 720 образа – стари варненски пощенски картички и снимки, и 140 стандартни страници текст.
  • Книгата е първа по рода си не само за Варна, но и за националната литература от този тип.

Цена: 48 лв с включена безплатна доставка за цяла България
Лимитиран колекционерски тираж! Поръчай сега!


ФОРМА ЗА ПОРЪЧКА:Етикети:, , , ,
Разгледайте още:

Comments are closed.